APK eisen en tips

apk, apk zonder afspraak, apk terwijl u wacht, apk neutraal
Hieronder vindt u de wettelijke APK eisen die wij tijdens de APK-keuring moeten controleren. 
U kunt deze punten voorafgaande aan de keuring zelf controleren om niet voor verrassingen komen te staan.

Algemene functies

apk keuring, keuring apk, apk direct

De tankdop moet goed sluiten.

De brandstofleidingen mogen geen lekkage vertonen.

De claxon moet werken en mag maar één toon produceren.

De ruitensproeier aan de voorzijde moet op de voorruit sproeien.

Aan de voorzijde moeten de wissers functioneren in minimaal één stand (de intervalstand is niet verplicht) en de bladen moeten goed wissen. Het rubber mag niet loshangen.

De kachelaanjager moet minimaal in één stand lucht op de voorruit blazen. 

De trekhaak dient vast te zitten, de elektronica hoeft niet te werken. Bij een afneembare trekhaak dient de borgconstructie goed te werken. De kogel mag niet kleiner zijn dan 49 mm.

De accu dient vast te zitten.

De snelheidsmeter hoeft niet te werken.

De dashboardverlichting hoeft niet te werken.

Er dient voldoende remvloeistof in het reservoir aanwezig te zijn. Niveau moet ongeveer tussen min. en max. zijn.

De remleidingen mogen roest vertonen, echter er mogen geen putten en/of kraters door de roestvorming zijn ontstaan.

De motorsteunen mogen enigszins gescheurd zijn, echter niet geheel doorgescheurd.

Overmatige vloeistoflekkage is toegestaan, ernstige lekkage wordt gemeld op het rapport. Voertuigen na 31-12-2017 worden hierop afgekeurd.

Van Tesla’s, hybride/EV’s moet de elek. aandrijflijn deugdelijk, ongeschadigd, geïsoleerd, afgeschermd, deugdelijk bevestigd zijn en geen lekkage vertonen.

Banden en wielen

apk-oke, apk ok, neutrale apk

De banden op dezelfde as (links/rechts) moeten een gelijke maat hebben. Ook de draairichting en binnen-/buitenzijde moeten juist gemonteerd zijn.

Indien uw band of velg zodanig beschadigd is door een stoeprand of slecht wegdek dat hierdoor een scheur of uitstulping ontstaan is of de bewapening van de band zichtbaar is geworden, kan deze, ondanks dat de profieldiepte nog voldoende is, worden afgekeurd.

De banden moeten in de juiste draairichting gemonteerd zijn. Op nieuwere banden staat deze richting met een pijl aangegeven. 

Het wettelijk minimum voor de profieldiepte is 1,6 millimeter. Onder de 2,5 millimeter wordt een advies voor vervanging op korte termijn uitgebracht op het keuringsrapport.

De bandenspanning wordt gecontroleerd. Aanbevolen wordt uw bandenspanning eens per maand zelf te controleren.

De wiellagers mogen niet versleten zijn. Indien dit het geval is, hoort u een zingend, brommend of fluitend geluid. U kunt dit zelf testen door de auto op te krikken en het wiel rond te draaien.

Boven de oorspronkelijke speling mag dit 1 millimeter afwijken. Ook dit kunt u zelf vaststellen door de auto op te krikken en het wiel van links naar rechts en van onder naar boven te bewegen. Bij veel speling zijn de wiellagers versleten. Geringe speling boven de minimale eis wordt op het keuringsrapport vermeld.

De banden moeten met de binnenzijde naar de wielkast gemonteerd zijn. De buitenzijde is de kant waar de informatie over de band staat vermeld.

De maat van de banden moet geschikt zijn voor de auto. Aan dezelfde as moeten gelijke banden zitten Banden mogen niet meer dan 3 cm uitsteken buiten de spatborden. Tussen voor- en achteras mag er wel verschil zijn.

Carrosserie

apk, apk zonder afspraak, apk terwijl u wacht, apk neutraal
Personenauto’s in gebruik genomen na 25-1-2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel. De spiegels dienen in goede staat (geen verwering of breuken en deugdelijk bevestigd) te zijn. Bij auto’s waar het achter het voertuig gelegen weggedeelte niet zichtbaar is, behoeft de binnenspiegel niet aanwezig te zijn. Voor personenauto’s van voor deze datum dient de linkerbuitenspiegel en de binnenspiegel aanwezig te zijn. Echter ook hiervoor geldt dat indien het weggedeelte achter het voertuig niet zichtbaar is met de binnenspiegel er een rechterbuitenspiegel aanwezig dient te zijn

Roest op dragende delen zoals kokerbalken, dorpels en ophangingdelen kan een punt van afkeuring zijn. Dit is afhankelijk van de mate van roestvorming.

In het algemeen geldt dat roest op niet dragende delen is toegestaan, mits binnen bepaalde normen en niet uitstekend aan de buitenkant.

Deuren moeten goed sluiten en op de normale manier geopend kunnen worden, zowel van binnenuit als van buitenaf.
 

De sloten van de achterklep en motorkap moeten een goede sluiting waarborgen. 

Alle scharnieren (deuren, achterklep, motorkap) worden gecontroleerd op roest, afkeuring is mogelijk bij ernstige roestvorming.

Aan de carrosserie mogen geen uitstekende delen zitten, zoals vleugelmoeren, uitstekende wielen, verbogen sierstrips etc.

In het directe gezichtsveld van de voorruit zijn verkleuringen en beschadigingen kleiner dan 20 mm toegestaan. Oppervlaktekrassen smaller dan 5 mm en enkelvoudige scheuren (ongeacht de lengte), zonder vertakkingen zijn in veel gevallen ook nog toegestaan.

Remmen

eisen apk, apk eisen, regelgeving apk

Bijna versleten remblokken of remschoenen is toegestaan. Hiervan wordt wel aantekening gemaakt op het keuringsrapport. Indien er sprake is van ijzer op ijzer zal de auto hierop afgekeurd worden.

De remmen dienen allemaal goed te werken. Als uw voorremmen niet werken merkt u dat direct, uw achterremmen zijn moeilijker te testen. Hiermee kan APK-oké u van dienst zijn.

De dikte van de remschijf kan per model verschillen. Tussen een geventileerde remschijf en een reguliere remschijf mag verschil zitten. Soms staat de minimum dikte op de remschijf vermeld. U kunt de dikte meten met een schuifmaat of liniaal. Indien er gevaar bestaat op het breken van de remschijf kan dit een punt van afkeur zijn

Roest op de remschijven is gedeeltelijk toegestaan. Hij mag niet meer dan 50% roest bevatten op het deel waar het remblok aandrukt op de remschijf.

De remslangen dienen in goede staat te verkeren. Deze mogen geen scheuren of andere uitdrogingsverschijnselen hebben waarbij de bewapening of het canvas zichtbaar is. De remslangen lopen vanaf de remklauw, achter het wiel, naar de auto. Soms bevindt zich ook bij de achterbrug een slang.

Is de binnenkabel beschadigd of gebroken? Dan is dit een afkeurpunt. Ook als er maar 1 draad is gebroken. Beschadiging, scheurvorming of breuk van de buitenkabel is ook een afkeurpunt. Is de beschermlaag om de buitenkabel beschadigd, gescheurd of gebroken, dan is dit geen afkeurpunt.

Registratie

apk zonder afspraak, apk neutraal, apk onafhankelijk, eerlijke apk

Het aantal cilinders waaruit de motor bestaat moet overeenkomen met de gegevens volgens het raadpleegscherm van de RDW.

De op het raadpleegscherm van de RDW vermelde brandstofsoort moet de juiste zijn.

De kentekenpapieren mogen niet beschadigd zijn. Dit is echter geen noodzaak voor de APK keuring.  Bij bijzondere kentekens (BN/GN/CD) is het kentekenbewijs nodig om de APK uit te voeren.

De kentekenplaten moeten goed leesbaar zijn. Voor en achter kunnen in formaat afwijken van elkaar, zij moeten in elk geval goed vast zitten en van het juiste type zijn en zijn voorzien van het voorgeschreven goedkeuringsmerk. Het Eurosymbool moet zichtbaar zijn.

Het aantal deuren dat op het kentekenbewijs staat, hoeft niet te kloppen. 

De op het raadpleegscherm van de RDW vermelde wielbasis moet overeenstemmen met de auto.

Stuurinrichting

apk den haag, apk rottterdam, apk utrecht

Per auto kan de stuurinrichting verschillen. Hetgeen gecontroleerd wordt is dus afhankelijk van de auto. Stuurkogels, flexibele koppelingen, kruiskoppelingen, stuurstangen, stuurkolom, stuurwiel en alle stofhoezen en bouten moeten worden gecontroleerd. Er mag geen overmatige speling zijn en alles moet goed vastzitten.

De stuurbekrachtiger moet goed werken.

De slangen van de stuurbekrachtiging mogen geen beschadigingen hebben waardoor het wapeningsmateriaal zichtbaar is. De slangen mogen geen bewegende delen raken. 

De bestuurde wielen moeten goed reageren op het draaien van het stuur. 

Uitlaat en uitlaatgassen

neutrale APK, apk zonder afspraak,

Bij dieselmotoren wordt de uitstoot van roet gemeten. Bij auto’s met een DET na 31-12-2005 wordt de meting verricht door de EOBD uit te lezen. 

Bij benzinemotoren wordt de uitstoot van CO2 gemeten en de 4-gas test. De gemeten Lambda-waarde moet tussen de 0,97 en 1,03 zijn. Bij auto’s met een DET na 31-12-2005 wordt de meting verricht door de EOBD uit te lezen.

De uitlaat wordt gecontroleerd op lekkage. Roestplekken op de uitlaat geven vaak een indicatie van een lek. Ook moet de uitlaat goed vastzitten.

Personenauto’s vanaf 1-1-1993 moeten zijn voorzien van een emissiebestrijdingssysteem. Het systeem moet bestaan uit een katalysator en lambdasonde.

Wanneer er, bij auto’s na 31-12-2005, geen contact met de OBD kan worden gemaakt of hieruit een foutcode komt wordt er alsnog een viergas- of roetmeting uitgevoerd. 

Verlichting

apk direct, apk zonder afspraak, eerlijke apk, apk eerlijk,

Aan de voorzijde van uw auto bevinden zich het stadslicht, het dimlicht, het groot licht en de richtingaanwijzers. De drie eerstgenoemde dienen links en rechts symmetrisch te branden in de kleuren wit of geel. De richtingaanwijzers dienen links en rechts afzonderlijk en tegelijk te kunnen knipperen in de kleur oranje of wit.

Aan de zijkant van het voertuig bevinden zich de zijrichtingaanwijzers en de zijmarkeringslichten. Deze eerste bevinden zich in het spatbord, aan de spiegel of eventueel elders. Deze dienen verlicht te worden overeenkomstig uw richtingaanwijzers aan voor- en achterzijde in de kleur oranje. De zijmarkeringslichten zijn verspreid over de zijkant, bij voertuigen vanaf een bepaalde lengte, in de kleur oranje.

Aan de achterzijde van uw auto bevinden zich het achterlicht, het remlicht, het mistachterlicht, de richtingaanwijzers en de kentekenplaatverlichting. De drie eerstgenoemde dienen links en rechts symmetrisch te branden in de kleur rood. Het remlicht mag ook oranje gekleurd zijn. De richtingaanwijzers dienen links en rechts afzonderlijk en tegelijk te kunnen knipperen in de kleur oranje of rood. Uw kentekenplaatverlichting dient uw kentekenplaat te verlichten in de kleur wit. Deze mag niet naar achteren schijnen. Het controlelampje van de mistlampen dient te werken.

De lichtarmaturen en de bijbehorende onderdelen moeten deugdelijk aan het voertuig zijn bevestigd.

De dim- en mistlichten aan de voorzijde moeten goed zijn afgesteld.

Veiligheid

apk zonder afspraak, neutrale apk

Alle portieren moeten van binnen en van buiten op normale wijze te openen zijn. Naast het openen met de afstandsbediening zal deze ook met de sleutel geopend moeten kunnen worden.

Een gordel mag niet beschadigd zijn en moet kunnen blokkeren en goed vergrendeld kunnen worden in de gordelvanger. Dit geldt voor alle gordels in de auto. Alle gordels dienen aanwezig te zijn, ook achterin.

Als uw auto in het bezit is van een knop om de dimlichthoogte te verstellen vanaf de bestuurderplaats zal deze moeten functioneren.

Het airbagcontrolelampje moet worden gecontroleerd. Het mag blijven branden en ook mag een airbag ontbreken. Dit is geen afkeurpunt maar een reparatie-advies en zal op het APK rapport vermeld worden.

De stoelen dienen vast te zitten en de rugleuning moet vergrendelbaar zijn.

Het ABS-lampje dient na het starten van de motor automatisch uit te gaan. Wanneer het lampje blijft branden wordt dit vermeld als reparatie-advies op het rapport. Auto’s na 31-12-2017 worden hierop afgekeurd.

Wielophanging

apk zonder afspraak, apk neutraal, apk onafhankelijk, eerlijke apk

De schokbrekers moeten goed bevestigd zijn en mogen wel zweten, doch niet zodanig lekken dat hierdoor de werking wordt aangetast.

Schokbrekerveren moeten heel zijn. Bevestigingspunten mogen niet doorgeroest zijn. Ook bladveren moeten heel zijn en mogen geen losse veren bevatten.